Jag kan inte sluta tänka på det här med studentmössorna. Det är möjligt, t.o.m. troligt, att jag har alldeles fel. Men jag tycker inte att det känns rätt att finlandssvenskar avsäger sig den blåvita flaggan till finnarnas fördel. Det är som att ge finnarna ensamrätt till landet, som om det bara var finsktalande som stred för landet i de senaste krigen.

När man åker norrut från Åbo så blir man ju glad när man börjar se husen som är målade i rött och gult. Och ännu gladare blir man om det hänger en blåvit flagga i topp.

Ni får ursäkta, alla i Finland boende finlandssvenskar, men den rödgula flaggan tilltalar mig inte ett dugg. Jag tycker att det ska vara blågult i Sverige och blåvitt i Finland. Fast det beror kanske på att jag känner mig lika hemma i Lieksa och Joensuu som i Kokkola och Jeppis.

Vi har en inofficiell sverigefinsk flagga här också, den har vit botten och blågult kors. Och det kan ju vara trevligt i vissa sammanhang. Men inte tror jag att de sverigefinska ungdomarna, i tredje och fjärde generationen, skulle känna sig helt bekväma med att behöva ha en annan färg på fodret i studentmössan än andra svenska ungdomar.

Maassa maan tavalla!